Snelheidsoptimalisatie

Iedereen is zo langzamerhand wel bekend met Zoekmachine optimalisatie, Zoekmachine Adverteren en social media posts. Snelheidsoptimalisatie is een beetje een ondergeschoven kindje. Eigenlijk is dit volledig onterecht. SnabbWeb is oorspronkelijk begonnen met het optimaliseren van websites en het bouwen van super snelle nieuwe websites. Snelheid is namelijk een enorme factor in het feit of je website winstgevend is of niet. Het probleem is alleen dat snelheid vaak niet wordt meegenomen in de beoordeling of je website het goed doet of niet.

ROAS

Sjors, Boas en Roas. Allemaal mooie jongens namen. Nee! Dat bedoelen we niet. Weet je wat ROAS is? Dan lach je me nu waarschijnlijk uit. Maar we zijn serieus. ROAS is Return On Add Spend. Het betekent simpelweg hoeveel je terug krijgt van je advertenties aan elke euro die je uitgeeft aan advertenties. De ROAS wordt beinvloedt door de relevantie van je advertentie t.o.v. de landingspagina, het koopgedrag waarop je selecteerd, de prijs en reputatie van je pagina (en product) en last but not least je pagespeed. Nu zul je natuurlijk denken “wat heeft pagespeed nou weer met een conversie te maken?” Nou, dat zal ik je vertellen. Jij bent onderweg van het noorden van Nederland richting Schiphol en je wacht op de trein. Je moet namelijk om 16:33 het vliegtuig halen richting Abu Dhabi, de Sjeik heeft je daar uitgenodigd op een gratis VIP party. Het is 09:16, de volgende trein gaat om 09:23, je moet dus nog een paar minuutjes wachten. Plots hoor je om 09:22 dat de trein niet gaat in verband met een grote storing. Waarschijnlijk gaan er rond de middag weer treinen rijden. Wat doe je dan? Je gaat natuurlijk op zoek naar alternatieven. Groot gelijk! Op internet werkt het op dezelfde manier. Alleen met veel minder grote tijdsbestekken. Een seconde kan online al betekenen dat een bezoeker wegklikt van je website. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat een dergelijke storing een enorme impact heeft op de ROAS van de NS. Voor je website is het misschien iets minder grijpbaar maar ook daar speelt het wel degelijk. Mensen hebben tegenwoordig geen geduld en als ze 1 seconde naar een wit ladend scherm zitten te kijken worden ze al helemaal gestrest en klikken ze weg. Het maakt niet uit of een bezoeker van je website dit ervaart op de eerste of op de laatste pagina van het aankoopproces. Iedere pagina, inclusief de pagina’s daartussenin, moeten snel laden. Anders haken klanten af. En afhakende klanten hebben een negatief gevolg op je ROAS.

Wat kun je optimaliseren

Gelukkig kun je genoeg doen aan het sneller maken van je website. Zo kun je afbeeldingen, Javascript, CSS, plugins, en je server optimaliseren/upgraden. Al deze items, inclusief nog een hele partij die ik hier niet heb benoemd, hebben invloed op de laadtijd van je website.

In het kort kun je zeggen dat je afbeeldingen lekker compact gemaakt moeten worden. Ga geen afbeeldingen van meer dan 500kb uploaden, laat staan afbeeldingen van 1, 5 of 10 mb. Absoluut uit den boze!

Ook qua Plugins, CSS en javascript moet je niet overdrijven. Ga bijvoorbeeld niet voor elke simpele taak een plugin installeren. Deze zorgen voor veel ballast en dit vertraagd je website. Let wel op bij het optimaliseren van CSS/javascript en plugins. Voor je het weet doet je website het niet meer.

Als laatste gamechanger hebben we nog je hosting. Als je een paar tientjes meer uitgeeft aan je hosting heb je binnen no time een website die 3 x zo snel is als je huidige website. Goedkoop is duurkoop. Bedenk goed, als Mercedes de Formule 1 zou kunnen winnen met een oude diesel motor dan zouden ze dat doen. Helaas heb je meer snelheid nodig om het spel te winnen. Meer snelheid is helaas meer investeren, maar gelukkig ook meer winnen.